Economia Digitala

 

Miercuri, 17 noiembrie, de la ora 11.00, Comisia de Afaceri Europene a Camerei Deputaților organizează la Cluj dezbaterea Economia digitală: România în deceniul digital european.

 

România se situează pe ultimul loc între cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2021 a Indicelui economiei și societății digitale (DESI), publicat recent de Comisia Europeană. Dintre cele patru domenii urmărite – capitalul uman, conectivitatea în bandă largă, integrarea tehnologiilor digitale de către întreprinderi și serviciile publice digitale – România ocupă locul 25 în ceea ce privește integrarea tehnologiei digitale în activitățile întreprinderilor, respectiv locul 27 la categoria servicii publice digitale.

 

Pentru a atinge obiectivele Deceniului Digital European – ambiția Europei pentru transformarea digitală până în 2030 -, România are nevoie de o viziune și politici clare pentru a asigura tranziția la economia digitală.

 

În cadrul dezbaterii de la Cluj, antreprenori, reprezentanți ai societății civile și din administrația publică, experți în digitalizare analizează resursele necesare, oportunitățile și provocările procesului:

 

 

Dragoș Pîslaru, Europarlamentar USR: Identitatea Digitală Europeană și oportunitățile de finanțare europeană pentru tranziția digitală

Octavian Oprea, Președintele Autorității pentru Digitalizarea României: Beneficiile economice aduse de interoperabilizarea bazelor de date ale instituțiilor publice și implementarea identității electronice a cetățenilor români

Stelian Brad, Profesor Universitar (UTCN) și Președinte al Cluj IT Cluster: Nevoia de digitalizare și transformare digitală pentru a suține reziliența economică

Vlad Pranițchi, CEO Rodeapps Cluj:  Avantajele digitalizarii în economia circulară

 

“România trebuie să facă progrese în digitalizare, nu pentru a ocupa un loc mai bun într-o statistică, ci pentru a oferi cetățenilor și întreprinderilor românești oportunitatea de a accesa și utiliza tehnologii care le vor face viața mai bună. Progresul depinde de disponibilitatea resurselor financiare pentru investiții în tehnologii digitale, existența capitalului uman competent, educație în privința beneficiilor digitalizării și o legislație prielnică. Așadar, e nevoie să facem front comun pentru progresul în digitalizare: legislatori, antreprenori, reprezentanți ai societății civile și ai administrației publice locale și centrale”, a spus Viorel Băltărețu, Deputat USR, membru în Comisia pentru Afaceri Europene și organizator al dezbaterii.

 

Viorel Băltărețu,

Deputat USR PLUS Cluj

www.facebook.com/viorelbaltaretudeputat/