31 august 2022

Un nou Aviz Favorabil pentru legea compensării concediilor medicale cu taxele plătite de antreprenori

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului a avizat favorabil cu majoritate de voturi propunerea legislativă de compensare a concediilor medicale cu taxele din Declarația 112, a cărui co-inițiator sunt.

Am susținut importanța acestei inițiative pentru mediul privat, fiind o gură de oxigen pentru antreprenorii corecți, care plătesc taxe către stat.

Propunerea legislativă ajută la rezolvarea unei probleme prezente pentru mediul de afaceri, decontarea concediilor medicale către companii. Aceasta lăsă antreprenorilor, prin mecanismul de compensare a concediilor medicale propus, banii de care au atâta nevoie în aceste momente de incertitudine economică, accentuate de măsurile pe care guvernul le ia și care doar creează o presiune inflaționistă suplimentară.

Cu toate că avizul Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital a Senatului a fost favorabil, m-a surprins faptul că parlamentarii PNL din comisie sunt singurii care s-au abținut la vot. PNL, care se declară un partid liberal, a picat încă o dată testul busolei politice, abținându-se la o propunere legislativă care susține mediul de afaceri privat.

USR rămâne consecvent cu valorile liberale și propune soluții concrete pentru modernizarea României.

 

29 august 2022

Azi, în ședința Comisiei pentru comunicații și tehnologia informației a Senatului, am susținut propunerea legislativă de compensare a concediilor medicale cu taxele din Declarația 112, a cărui co-inițiator sunt, și am primit avizul favorabil din partea comisiei cu unanimitate de voturi.

Am întărit importanța digitalizării în depunerea formularelor aferente concediilor medicale, pentru ca povara birocrației să fie luată de pe umerii antreprenorilor.

Am subliniat că propunerea legislativă poate fi un pas pentru a ajunge în punctul în care angajatorii vor încărca toate informațiile despre concediile medicale în Declarația 112, iar compensarea să se facă automat.

Punctul de vedere al Guvernului continuă să întârzie. Astfel, în luna august am solicitat un punct de vedere din partea Ministerului finanțelor, Ministerului sănătății, Ministerului muncii și solidarității sociale, Ministerului antreprenoriatului și turismului, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Până în acest moment, am primit opinii și sugestii din partea Ministerului finanțelor și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Voi continua să susțin inițiativa și în celelalte comisii ale Senatului, pentru ca aceasta să parcurgă cât mai repede procesul legislativ.

 

5 iulie 2022

Azi, în ședința Comisiei Economice a Senatului, am susținut propunerea legislativă de compensare a concediilor medicale cu taxele din Declarația 112, a cărui co-inițiator sunt.

La sfârșitul lui 2021, statul român le era dator companiilor cu 3.6 mld lei. La sfârșitul lui 2020, valoarea totală a restanțelor era de 2.4 miliarde lei.

Încă din 19 aprilie, textul de propunere a fost trimis Guvernului pentru un punct de vedere. Dar Guvernul nu se grăbește să dea înapoi companiilor banii lor.

Stimați membri ai Guvernului, propunerea noastră nu cerșește ajutor.

Nu vorbim de încă un sac găurit prin care se pierd bani.

Vorbim de bani ce aparțin companiilor care sunt active, angajează români, plătesc taxe și impozite statului. În perioada dificilă pe care o traversăm, acești bani pot să decidă supraviețuirea sau moartea firmelor în cauză.

🐌Lentoarea cu care reacționați (și) în această problemă îi va costa pe românii angajați în aceste companii, care-și vor pierde locurile de muncă. Iar Guvernul va pierde și el, colectând mai puțin din taxe și impozite!

Voi solicita un punct de vedere de la Ministerul Sănătății, Casa Națională de Sănătate, Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și ANAF, în așa fel încât comisiile să poată să-și asume o decizie și să nu mai amâne avizarea.

 

19 mai 2022

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege prin care propunem compensarea concediilor medicale cu taxele din Declarația 112 și obligația statului de a le plăti din prima zi.

 

4 mai 2022

Aviz favorabil cu unanimitate de voturi în Consiliul Economic și Social pentru proiectul de lege al cărui co-inițiator sunt, ce propune compensarea concediilor medicale cu taxele din Declarația 112 și obligația statului de a le plăti din prima zi.

 

29 aprilie 2022

Întâlnire cu antreprenorii din județul Timiș. Ne-am concentrat pe proiectul Legii compensării concediilor medicale, al cărui co-inițiator sunt.

Reprezentanții mediului de afaceri – preponderent din Horeca si alimentație publică – au confirmat că legea este binevenită. Județul Timiș nu face excepție de la întârzierile în decontare de la nivelul întregii țări (de aproximativ doi ani).

Așa cum spunea unul dintre antreprenori, în România, concediile medicale sunt sport național.

👉🏻 Am susținut din nou nevoia de reformă radicală a sistemului de concedii medicale. În primul rând, prin acest mecanism de compensare pe care îl propune legea, pentru că întârzierile în decont destabilizează afacerile. Apoi, prin preluarea de către stat a plății primelor cinci zile de concediu. Și în al treilea rand, prin responsabilizarea medicilor și pedepsirea abuzurilor.

Lucrurile trebuie făcute în spiritul legii, al corectitudinii și al respectului reciproc între stat și angajator.

👉🏻 I-am încurajat pe toți cei prezenți să ia parte activ în această reformă, susținând această inițiativă în discuțiile cu parlamentarii care îi reprezintă. Am reușit să obțin suportul parlamentarilor din aproape toate partidele în momentul depunerii legii și am convingerea ca ea va fi susținută și în etapele următoare.

Este o lege ce sprijină angajatorii onești, care declară nivelul real al salariilor și produc valoare în economie. Avem nevoie de astfel de reforme care produc schimbări sistemice, nu de pansamente care nu fac decât să perpetueze sărăcia și dependența categoriilor defavorizate de ajutoarele statului.

 

12 aprilie 2022

Legislație favorabilă mediului de afaceri: Concediile medicale se vor putea compensa cu taxele plătite în baza Declarației 112 și vor fi plătite din prima zi de către stat

După cum știu toți angajatorii din România, întârzierile în decontarea concediilor medicale sunt uneori chiar și de un an, deși legislația în vigoare prevede un termen de 60 de zile. Acest lucru destabilizează bugetul angajatorilor (mai ales al IMM-urilor) care nu au nici un instrument legal să urgenteze deconturile de la CNAS. Demersurile în instanță durează foarte mult și creează costuri suplimentare.

Pentru că mulți dintre antreprenori mi-au cerut ajutorul pentru a remedia această nedreptate, 𝐚𝐦 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐚𝐭 𝐢̂𝐧 𝐮𝐥𝐭𝐢𝐦𝐞𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝐚𝐥𝐚̆𝐭𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐦𝐞𝐢, 𝐥𝐚 𝐨 𝐥𝐞𝐠𝐞 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐞𝐧𝐬𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐫𝐞𝐜𝐭𝐚̆: o măsură simplă, clară, pentru o relație echitabilă și de respect reciproc între stat și mediul privat.

Avem, pe de o parte, angajatori care respectă termenele de plată a contribuțiilor, iar, pe de altă parte, statul român, care plătește decontul concediilor când are chef.

Inechitatea grosolană continuă: dacă antreprenorii nu își plătesc taxele la timp, suportă dobânzi și penalități de întârziere, dar întârzierile inacceptabile ale statului beneficiază de statut special: zero penalități.

Cred cu convingere în utilitatea compensării și îmi doresc ca această inițiativă să fie votată de cât mai mulți parlamentari. Am decis să-mi unesc forțele cu Violeta Alexandru într-un proiect legislativ care propune ca:

🔶 angajatorii să poată opta pentru compensarea sumelor aferente indemnizațiilor de concediu medical plătite salariaților lor cu sumele datorate către stat SAU pentru decontarea/restituirea sumelor aferente concediilor medicale, aceste sume fiind însă purtătoare de dobânzi și penalități în cazul unor întârzieri la decont

Alte prevederi din proiect:
👍🏻 Eliminarea obligației de plată de către angajator a primelor 5 zile de concediu medical, decontarea făcându-se de CNAS
👍🏻 Comunicarea prin mijloace electronice a documentelor aferente concediilor medicale

Știu că toți angajatorii români așteaptă această reformă. O merită. Cele mai mari două probleme ale IMM-urilor sunt legislația nefavorabilă și accesul la finanțare.

De asemenea, aceste măsuri vin în sprijinul angajatorilor onești, care declară nivelul real al salariilor și produc valoare în economie.

Sunt foarte motivat să lucrez într-un proiect legislativ valoros care îi degrevează pe angajatori de sarcini împovărătoare și nejustificate. Mă bucur că inițiativa are avantajul suportului din partide diferite – inclusiv al unora dintre parlamentarii partidelor de la putere -, pentru că, în acest fel, are mai multe șanse să fie votată și să nu rămână blocată într-un sertar funcționăresc.

În perioada următoare, vom organiza, în principalele orașe din țară, mese rotunde și dezbateri cu reprezentanți ai mediului de afaceri, dar și cu conducerile Casei de Sănătate, ANAF și alte autorități implicate. Scopul este să primim feed-back-ul lor în vederea îmbunătățirii inițiativei pe parcursul procesului legislativ.

 

Informații despre proiect

L410/2022 Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative

Link Senat

Forma inițială

Expunerea de motive

Aviz Consiliul Legislativ

Aviz Consiliul Economic și Social

Aviz Comisia pentru comunicații și tehnologia informației a Senatului