La Forumul Internațional privind sprijinirea aderării Moldovei la Uniunea Europeană, am vorbit despre rolul României în creșterea economică a Moldovei și construirea unei economii de piață funcționale:
expertiza în domenii cheie (agricultură, industria alimentară, IMM-uri). Aici, mediul privat român are deja know-how-ul necesar – atât specific pe domenii diverse de business, cât și în ce privește navigarea acestei perioade de pre-aderare;
ca piață de desfacere pentru produsele moldovenești. Pentru prima dată, în 2022, Republica Moldova are o balanță comercială pozitivă cu România (570 milioane de dolari din 1.2 miliarde de dolari total exporturi în UE). Vestea proastă e că în comerțul cu Rusia, Moldova a înregistrat un sold negativ de peste 520 milioane de dolari (creșterea se datorează, previzibil, scumpirii gazelor naturale importate), ceea ce ne aduce la punctul:
investiții strategice în vederea scăderii dependenței Moldovei față de țările CSI, asigurarea diversificării și a eficienței sale energetice, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.
Desigur, în afara zonei economice, România trebuie să sprijine Moldova
în tot ce înseamna formarea instituțiilor și agențiilor pentru implementarea proiectelor europene, susținere politică în instituțiile europene
în educație: parteneriate între universități, creșterea numărului de burse pentru studenți moldoveni in Romania.