Stimați colegi,

Cu 20 de minute înainte de miezul nopții de 14 aprilie 1912, căpitanul Edward Smith își întreba echipa: ‘Ce am lovit?’. În ciuda avertismentelor repetate de la alte nave, Titanicul și-a păstrat cursul și viteza spre tragedie.

Restul e istorie. Cu multe victime: 67% din cei prezenți la bord.

Dle Căpitan Ciucă, cursul e greșit, nava e prea grea cu bugetari inutili! Momentul coliziunii se apropie! Cei 50 de bani au același efect ca orchestra de pe punte care cânta prohodul Titanicului!

Da, România este afectată de o situație economică internațională dificilă pe care nu o poate controla: situația geopolitică cauzată de războiul din Ucraina afectează o lume întreagă, costurile transportului maritim au crescut, activitatea rafinăriilor românești este afectată. Se adaugă și reorientarea resurselor petroliere din zona arabă către piața asiatică.

Dar ce poate România controla e ce se întâmplă la ea acasă.

Și ce vedem la noi în ogradă? Pe de o parte, lipsa unei strategii de exploatare a zăcămintelor românești în contextul crizei în piața de carburanți și strategii de preț netransparente și necorelate cu evoluția prețului din piață internațională.

După cum vedeți, e nevoie critică de o intervenție complexă, adaptată unei situații economice complexe. Nu peticeli de 50 de bani!

Ce măsuri pot fi luate urgent:

  1. în zona extracției: Agenția Națională pentru Resurse Minerale să verifice volumele de extracție în baza licențelor de exploatare acordate
  2. în zona distribuției: Consiliul Concurenței să verifice respectarea costurilor și că nu există înțelegeri de tip monopol sau acorduri tacite între comercianți
  3. în economie: măsuri ce depind strict de guvern, precum reducerea TVA-ului și a accizelor la carburanți. Legea USR de deducere a TVA-ului de la 19% la 5% stă în Parlament și poate fi votată azi dacă se dorește.
  4. măsuri proactive pentru stimularea ofertei și reducerea cererii (doar un exemplu: subvenționarea costurilor cu transportul public ăi încurajarea românilor să îl fololeascâ mai mult)

Dle Ciucă, dacă guvernul pe care-l conduceți nu ia URGENT măsuri adecvate dimensiunilor icebergului, ne scufundăm! Deschideți dialogul cu opoziția, să găsim soluții împreună.

Altfel, rămâne să privim cu toții icebergul de foarte aproape în timp ce dumneavoastră vă întrebați: ‘Ce ne-a lovit?’

Viorel Băltărețu

Deputat USR PLUS de Cluj