<iframe src="https://viorelbaltaretu.ro/wp-content/uploads/2022/03/Untitled-3.mp4"></iframe>

Am susținut – în Comisie și în plenul Camerei Deputaților – amendamente la Legea privind concurența neloială, amendamente menite să susțină producătorii locali și dreptul românilor de a consuma produse de calitate. Ele au fost respinse. Ca producător și antreprenor român, știu prea bine greutățile cu care se confruntă producătorii din România. Susțin economia liberă de piață, dar inclusiv la nivelul UE au fost semnalate dezechilibrele produse de dereglarea balanței în relația dintre producătorii locali și marile rețele de desfacere. Dar nu e doar despre producătorii locali, chiar dacă ei sunt foarte importanți. E și despre consumatorul român, care, astfel, nu mai are acces la o gamă mai largă de produse, de calitate bună și la prețuri competitive. Amendamentele pe care le-am susținut în ședința Camerei Deputaților:

  1. Interdicția pentru retaileri de a refuza sau limita listarea produselor alimentare fabricate fără aditivi – celebrele E-uri. Am discutat în ultima perioadă cu producători români care mi-au demonstrat că produsele lor ‘curate’ nu sunt acceptate în supermarketuri / nu se bucură de șanse egale la raft. Am susținut dreptul românilor de a avea acces la astfel de produse de calitate, drept îngrădit în acest moment de marii retaileri.
  2. Interdicția pentru retaileri de a aplica anumite condiții comerciale diferite pentru produsele marcă privată ale producătorilor față de produsele marcă proprie ale comerciantului. Aici vorbim de adaosuri diferite, care dezavantajează producătorul local. Astfel, acesta e, în timp, exclus de pe rafturile supermarketurilor. Tăiem astfel șansa producătorilor de a avea veniturile necesare dezvoltării și creșterii. Vom avea tot mai puține afaceri românești care supraviețuiesc în aceste condiții.
  3. Interdicția pentru retaileri de a modifica, unilateral, condițiile contractuale, după încheierea contractului. În această formă a legii, micii producători români nu au putere de negociere cu marii retalieri și se suspun deciziilor unilaterale, abuzive ale supermarketurilor.

Pe viitor, îmi propun:

  • Inițierea unui nou proiect de lege care sa pună pe primul plan interesul consumatorilor și nevoia lor de a găsi produse de calitate pe rafturile magazinelor
  • Găsirea de soluții, în condiții comerciale oneste, pentru a aduce în supermarketuri produsele ecologice din zona limitrofă magazinului. Astfel încurajăm producătorii locali și aducem pe masa românilor produse de calitate mai sănătoase.
  • Încurajarea asocierilor și formarea de asociații cooperative care pot furniza produsele conform standardelor moderne din comerț

Rezultatul voturilor

Documente proiect de lege:

Forma legii adoptată de senat

3242
https://viorelbaltaretu.ro/wp-content/uploads/2022/03/Forma-legii-PLX-178_21-Adoptata-de-Senat-1.pdf

Raportul final de adoptare

3244
https://viorelbaltaretu.ro/wp-content/uploads/2022/03/Raport-final-adoptare-PLX-178_21-1.pdf