8 septembrie 2023: Am început monitorizarea în teren

Am început monitorizarea în teren a unui alt proiect de infrastructură foarte important pentru clujeni: Dx A3 Tureni.

Săptămâna aceasta, am discutat la fața locului cu reprezentanții constructorului.

Mobilizarea a fost bună, încă din momentul ordinului de începe a lucrărilor, 18 august.

Termenul de finalizare e 1 decembrie 2024.

Voi fi prezent pe șantier cel puțin o dată pe lună; voi face tot ce pot în cazul în care vor apărea blocaje birocratice și vă voi comunica despre evoluția lucărilor.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FviorelbaltaretudeputatUSR%2Fvideos%2F1756246594803279%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314"></iframe>
Află mai multe
21 august 2023: Ordinul de începere al lucrărilor
Află mai multe
10 august 2023: Autorizația de construire emisă
Află mai multe
28 iulie 2023: Localnicii din Tureni așteaptă să primească banii pentru exproprieri

Azi am fost în Tureni, unde localnicii așteaptă să primească banii de la Guvern pentru exproprierea terenurilor pe care se construiește drumul expres.

Guvernul a transferat banii într-un cont, dar primăria Tureni blochează procesul: întârzie predarea planurilor parcelare către DRDP, care se va ocupa mai departe de procedură.

Solicit doamnei primar să predea în cel mai scurt timp aceste documente, pentru ca oamenii să primească ce li se cuvine.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FviorelbaltaretudeputatUSR%2Fvideos%2F593975009572380%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314"></iframe>
Află mai multe
12 iulie 2023: Desemnare câștigător licitație

Dx A3 – Tureni: a fost desemnat câștigătorul pentru execuția drumului expres

  • 18 luni pentru finalizarea lucrărilor
  • aproximativ 5 kilometri lungime

! Încă nu e obținută autorizația de construire de la Ministerul Transporturilor. Sper sa fie emisă cât mai repede, având în vedere că ultimele documente au fost depuse și ultimele detalii au fost clarificate.

Sperăm că nu ne vom lovi de blocaje din partea autorităților locale din zonă, blocaje care nu aduc niciun fel de beneficii cetățenilor.

Voi monitoriza acest proiect așa cum am făcut cu podul peste Arieș din Turda și vă voi informa constant despre evoluția lucrărilor.

Află mai multe
10 aprilie 2023: Termen depunere oferte

Azi este termenul de depunere a ofertelor pentru drumul expres A3-Tureni.

Având în vedere întârzierile de peste 7 luni și riscul de a pierde finanțarea prin POIM (expiră la final de 2023), fac un apel către autorități și CNAIR:

𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭𝐚𝐭̗𝐢 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐬̗𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐞𝐦𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐚̂𝐬̗𝐭𝐢𝐠𝐚̆𝐭𝐨𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 !

Lucrările trebuie să înceapă imediat!

Suntem în această situație strict din cauza birocrației!

Află mai multe
13 ianuarie 2023: Avizare proiect tehnic

AVIZAT: Proiectul tehnic al drumului expres A3 – Tureni

Avizul dat de Consiliul Tehnico – Economic al CNAIR face parte dintr-un nou tip de contract în proiectele de infrastructură.

Din acest moment, intrăm în linie dreaptă pentru licitația 𝒅𝒆 𝒆𝒙𝒆𝒄𝒖𝒕̗𝒊𝒆, care se va desfășura peste aproximativ două săptămâni.

Chiar dacă suntem în întârziere cu desfășurarea proiectului, mă bucur că ne apropiem de startul lucrărilor propriu-zise.

Monitorizez evoluția în continuare și vă țin la curent.

Află mai multe
15 noiembrie 2022: Dezbatere publică Hotărâre de Guvern pentru exproprieri

Ministerul Transportului a pus în dezbatere publică Hotărârea de guvern privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată și publică care fac parte din coridorul de expropriere al Dx A3 – Tureni.

Află mai multe
17 mai 2022: Aprobare studiu de fezabilitate

CNAIR: Azi a fost aprobată documentația studiului de fezabilitate pentru Dx A3 Tureni.

Pasul următor, 26 mai, este avizarea de către Consiliul Interministerial.

M-am întâlnit azi cu Cristian Pistol, Directorul CNAIR și Mariana Ioniță, Secretar general în Ministerul Transporturilor, pentru că

Documentația a fost pregătită de DRDP Cluj după obținerea acordului de mediu.

Ministerul Transporturilor va depune mâine documentația la Consiliu pentru avizare.

Este o etapă premergătoare emiterii HG pentru indicatorii economici și HG pentru expropriere, care, la rândul ei, stă la baza lansării licitației de achiziție-execuție.

Sper că decizia Consiliului va fi favorabilă și vom trece în etapa următoare.

E important să evităm piedicile birocratice, pentru că, față de calendarul inițial al proiectului, suntem în întârziere cu 4 luni. Termenul de finalizare anunțat – sfârșit de 2024 – e fezabil încă, în ciuda întârzierilor. Mai mult, se pot accesa fonduri europene în această perioadă, de care trebuie să profităm.

Revin să vă comunic rezultatul din Consiliu. Voi urmări tot procesul pentru pregătirea hotărârilor de guvern și voi comunica transparent progresul următoarelor etape.

Află mai multe
12 mai 2022: Aviz de mediu pentru DX A3-Tureni!

Cu această etapă, ne apropiem de finalizarea Studiului de fezabilitate, cu hotărârile de guvern de adoptare a indicatorilor tehnico-economici și de expropriere.

Continuu să monitorizez parcursul birocratic al autorizărilor.

Află mai multe
28 februarie 2022: Soluții pentru deblocarea Studiului de fezabilitate

Săptămâna trecută am depus la Ministerul Transporturilor o propunere de soluționare a blocajului din proiectul Drumului Expres A3 Tureni.

Context: Studiul de fezabilitate pentru Drumul Expres A3 (Turda) – DN1 (Tureni) e blocat de opt luni în cercul vicios al avizelor.

Situația pe larg:

Studiul de fezabilitate a fost depus la beneficiar în iunie 2021. Avizarea de către CNAIR a fost amânată până în luna decembrie 2021, din cauza lipsei acordului de mediu. Acesta din urmă nu se poate emite din cauza lipsei avizului de gospodărire a apelor.

Ca în multe alte asemenea proiecte, acest aviz de gospodărire a apelor e condiționat de cadastrarea cursurilor de apă, care, la rândul ei, depinde, în unele cazuri, de expropierea terenurilor aparținând unor persoane fizice.

Dacă această cadastrare există, se trece la realizarea unui protocol între ANAR și CNAIR, prin care prima instituție predă către CNAIR terenul necesar în diverse proiecte de infrastrctură.

În cazul Drumului Expres A3-DN1 mai există o problemă suplimentară ce ține de relocarea cursului de apă prin deschiderea 3 sub pasaj, în condițiile în care CNAIR nu deține acest teren.

Rezultă blocaj de 8 luni. Rezultă neîncadrarea în programele de finanțare, lipsa absorbției banilor europeni.

Punctual, pentru Drumul Expres A3-DN1, se așteaptă o OUG pe baza căreia să se poată emite avizul de gospodărire a apelor, apoi acordul de mediu și a restul avizărilor.

Ce am propus eu:

1. Emiterea unei OUG aplicabile în cazul tuturor obiectivelor de interes național, având același scop ca OUG pentru Drumul Expres A3-DN1

2. Modificări legislative care să prevadă obligația pentru Beneficiar de a gestiona situația juridică pe parcursul implementării proiectelor de interes național / județean / local, în baza HG de expropiere

Vă țin la curent cu răspunsul Ministerului Transporturilor.

Află mai multe
19 ianuarie 2022: APM emite acordul de mediu condiționat

Azi, 19 ianuarie, 𝐀𝐏𝐌 𝐚 𝐞𝐦𝐢𝐬 𝐚𝐜𝐨𝐫𝐝𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐮 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̗𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐃𝐗 𝐀𝟑 𝐓𝐮𝐫𝐞𝐧𝐢.

E cu siguranță un pas înainte, din păcate cu două probleme.

Avizul era așteptat de la începutul lui ianuarie, ceea ce înseamnă o întârziere de două săptămâni.

Apoi, mai este problema condiționării acordului de mediu de avizul Administrației Nationale Apele Române (ANAR).

Acest aviz este întârziat de blocajul birocratic dintre CNAIR și ANAR, legat de predarea-primirea terenurilor din zona cursurilor de apă peste care trece drumul expres.

Suntem într-un cerc vicios și nu există un interes real pentru deblocarea situației, în special la ANAR.

Din discuțiile pe care le-am avut în aceste zile referitor la subiect, am aflat că mai sunt cazuri de blocaje similare în alte zone ale țării.

Fac apel la Laszlo Barabas, Director General ANAR, la Cristian Pistol, Președintele CNAIR, la Tánczos Barna, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, respectiv la Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor, să găsească o soluție pentru deblocarea situației, inclusiv prin emiterea unui OUG care să stabilească o nouă procedură pentru situațiile de acest tip.

Află mai multe