La Forumul Internațional privind sprijinirea aderării Moldovei la Uniunea Europeană, am vorbit despre rolul României în creșterea economică a Moldovei și construirea unei economii de piață funcționale:

  1. Expertiza în domenii cheie (agricultură, industria alimentară, IMM-uri). Aici, mediul privat român are deja know-how-ul necesar – atât specific pe domenii diverse de business, cât și în ce privește navigarea acestei perioade de pre-aderare;
  2. Ca piață de desfacere pentru produsele moldovenești. Pentru prima dată, în 2022, Republica Moldova are o balanță comercială pozitivă cu România (570 milioane de dolari din 1.2 miliarde de dolari total exporturi în UE). Vestea proastă e că în comerțul cu Rusia, Moldova a înregistrat un sold negativ de peste 520 milioane de dolari (creșterea se datorează, previzibil, scumpirii gazelor naturale importate), ceea ce ne aduce la punctul:
  3.  Investiții strategice în vederea scăderii dependenței Moldovei față de țările CSI, asigurarea diversificării și a eficienței sale energetice, precum și în accelerarea dezvoltării surselor regenerabile de energie.

Desigur, în afara zonei economice, România trebuie să sprijine Moldova

  • în tot ce înseamna formarea instituțiilor și agențiilor pentru implementarea proiectelor europene, susținere politică în instituțiile europene
  • în educație: parteneriate între universități, creșterea numărului de burse pentru studenți moldoveni in Romania.