Vreau să plătesc taxe online, Legea 259/2021 inițiată de deputații USR PLUS Brian Cristian și Viorel Băltărețu, a primit ieri, 28 septembrie, Raport de admitere în Comisia de Buget a Senatului. Deși inițiativa este semnată și de parlamentari PNL, în ședința de ieri, aceștia au votat Abținere. Votul legii în Senat e programat pentru săptămâna viitoare.

Legea obligă instituțiile statului – locale și centrale -, dar și furnizorii de servicii publice, să accepte plăți cu cardul și online.

Avantajele pentru cetățeni și pentru companii sunt numeroase: află ușor ce taxele au de plătit; nu trebuie să se deplaseze la ghișeu; informațiile de pe platformă sunt disponibile 24 / 7; plătesc cu cardul printr-un simplu click.

Obiectivul inițiatorilor este ca toate instituțiile publice să fie înscrise pe platformă. Astfel, cetățenii vor avea acces la toate taxele și impozitele de plătit, la orice administrație. În viitorul apropiat, se are în vedere și posibilitatea înrolării și plății cu cardul din străinătate, solicitată îndelung de românii din diaspora.

Instituțiile publice au libertatea de a alege soluția tehnică, putând apela la platforma ghiseul.ro (administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României) sau alte opțiuni, după modelul unor primării care oferă deja plata online prin intermediul propriului website.

Digitalizarea administrației publice e una dintre prioritățile asumate de USR PLUS, în condițiile în care România ocupă ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale, conform Indicelui Economiei și Societății Digitale, publicat anual de către Comisia Europeană.

“Vreau să plătesc taxe online e genul de măsură simplă, dar cu efect exponențial pozitiv pentru calitatea vieții cetățenilor și activitatea companiilor. În plus, va eficientiza și colectarea

taxelor. Sper ca, la votul de săptămâna viitoare din Senat, PNL să arate că lucrează în mod real în interesul românilor. Timpul cetățenilor e prețios; e responsabilitatea noastră să gândim legi care să le reducă timpul petrecut la ghișee și să le garanteze o mai bună calitate a vieții.”, Viorel Băltărețu, Deputat USR PLUS Cluj.

Legea poate fi consultată aici:

https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L259&an_cls=2021.
text